تیره گل شیپوری دارای گیاهان علفی با اشکال متفاوت است. تیره گل شیپوری Araceae متعلق به راسته چمچمهداران است. چمچمه در این گیاهان نرم ، گوشتی و چوبی نشده ، غالبا ساده ، سبز و یا رنگین و کم و بیش رشد یافته است. گلها نر ماده ، دارای پوشش یا فاقد آن تکجنس و بیپوشش و یا نازا هستند. میوه به صورت سته و گیاه دارای دستگاه ترشح کننده اسانس و یا لولههای شیرابهدار است. تیره گل شیپوری دارای 105 جنس و حدود 1500 گونه است که اکثر آنها در مناطق استوایی گرم میرویند.
اختصاصات دستگاه رویشی
گیاه این تیره که بیشتر در نقاط مرطوب و مردابی میرویند. گیاهانی پایا و دارای ریزوم غدهای مانند آر وم و واجد انشعابات همپا هستند. بعضی از گیاهان این تیره دارای ساقه گوشتی غده مانند هستند و برخی از آنها دارای ساقه چوبی ولی خزنده و یا بالا رونده هستند که تقریبا حالت چسب دارند و ساقه آنها نیز دارای ریشههای هوایی آویخته متعدد است.
اختصاصات دستگاه زایشی
گل آذین همیشه شامل میله (اسپادیس) غیر منشعب و حامل گلهای بدون دمگل است. گل ها تقریبا همیشه کوچک و بدون دم گل هستند و بطور عادی به سختی دیده میشوند. ولی در عوض چم چمه یا میله دان اکثرا بسیار بزرگ و به شکل صفحهای برگمانند یا گوشتی ضخیم و معمولا دارای رنگهای شفاف و درخشان است.
نافه شامل دو چرخه دوتایی ، یا سه تایی از پرچمهایی است که در پایین بهم میچسبند. در گلهای تک جنس مانند گلهای آروم ، گل نر فقط به یک پرچم کاهش مییابد و مادگی گلهای ماده نیز که در حالت عادی دارای سه برچهاند، گاهی فقط به یک برچه تقلیل پیدا میکند. دانهها زاویهدار و محصور در تودهای گوشتی و آبدار حاصل از لعابی شدن کرکهای ناحیه بند یا شالاز هستند و آلبومن آنها گوشتی و آبدار است.
جنس گل شیپوری
این گیاهان علفهایی پایا و دارای غده زیرزمینی هستند. برگهایشان پیکانی و اسپادیس آنها در قاعده دارای گلهای ماده کاهش یافته به یک تخمدان یک خانه است و بعد از آنها گلهای نر قرار میگیرند که هر یک دارای یک پرچم متورم است و پس از این گلها ، گلهایی نازا روی اسپادیس قرار دارند که و متورم بوده و به صورت گرزی هستند.
اسپادیس معمولا بوسیله چمچمهای سبزینهدار محصور میشود که در حاشیه آزاد و اندکی بالاتر از قاعده معمولا کمی تنک و فشرده است. از این جنس در ایران 7 گونه نام برده شده است که بیشتر آنها در نواحی شمالی و برخی در غرب ، بخش شرقی و بخش مرکزی انتشار دارند.
کاربرد و اهمیت اقتصادی
گیاهان تیره گل شیپوری (Araceae) به هیچ وجه گیاهان دارویی نیستند. برخی از آنها مانند کوکوکازیا غده خوراکی دارند و از دانه مونسترا دلی سیوزا که در ایران در گلدان کاشته میشود، در مکزیک عطر میگیرند. آنتوریوم به علت داشتن اسپات قرمز رنگ و با دوام چرمی از گلهای گران قیمت و زیستی است.
ایشاردیا امریکانا که اسپات سفید دارد به عنوان زینت در آپارتمانها نگهداری میشود و همیت گیاه را گل ها به غلط به نام آروم ، گل شیپوری ، گل بومی و یا گل عروس مینامند. غدههای ضخیم برخی از گل شیپوریها سرشار از مواد نشاستهای است و در عوض میوه آنها به شدت سمی است. از برگ و ریزوم گونهای به نام آکوروس کالاموس روغن میگیرند که مصارف صنعتی دارد.
گل شیپوری
گل های رنگارنگ شیپوری با برگ های کشیده لک دار، حس پویایی و شادی در بیننده می آفرینند. این گیاه علفی و گلدار در زادگاه خودش، جنوب آفریقا، گیاهی همیشه سبز است و در زمین های باتلاقی رشد می کند؛ و در نواحی سردتر، گیاهی خزان کننده است. بواسطه ساقه های زیرزمینی(ریزوم) خود به عنوان گیاهی چند ساله شناخته می شود.
گل شیپوری
برگ ها بسته به گونه یا واریته های مختلف بین ۴۵-۱۵ سانتیمتر طول دارند و در بسیاری از آن ها لکه های سفید رنگی بر روی پهنه برگ مشاهده می شود. البته برگ ها در ابتدای رویش، سبز رنگ هستند و بعد از مدتی لکه های یاد شده، بر روی آنان تشکیل می شوند.
آنچه که ما به عنوان گل در این گیاه می شناسیم در واقع برگواره (Spathe) نام دارد. گل آذین (مجموعه گل های نر و ماده) اصلی گیاه در میان برگواره قرار دارد و اغلب زرد رنگ (گاهی نارنجی رنگ) است.
چندین گونه مهم گل شیپوری عبارتند از:
Z.aethiopica متداول ترین گل شیپوری است با رنگ های بیشتر سفید رنگ که به راحتی به یک متر ارتفاع می رسد. طول برگ ها به ۴۵ سانتیمتر می رسد و در اواخر زمستان و طی بهار بیشترین میزان گلدهی روی می دهد.
Z.elliottiana با نام Golden Arum lily شناخته می شود که برگواره هایی زرد رنگ دارد و در طی تابستان گل می دهد.
Z.rehmanniiهم در تابستان گل می دهد و رنگ گل ها صورتی رنگ مایل به ارغوانی است. حدود ۴۰ سانتیمتر ارتفاع و ۳۰ سانتیمتر عرض دارد. به سرما بسیار مقاوم است و تا منفی ۲۵ درجه را تحمل می کند.
به غیر از گونه های طبیعی این گیاه، امروزه گونه های دورگه بسیاری تولید شده اند که به دورگه های رنگی معروف هستند، و امروزه گل شیپوری بواسطه همین دورگه ها و نه بواسطه گونه های طبیعی اش به عنوان گیاه زینتی شناخته میشود.
این گیاهان از نظر طیف رنگی بسیار متنوع هستند و مناسب کاشت در باغ و گلدان اند. حتی می توان از آن ها به عنوان گیاه آپارتمانی استفاده کرد. در این صورت هر چند گل نمی دهد ولی به عنوان گیاهی که برگ های زیبایی دارد، استفاده می شود. این گل ها (برگواره ها) با تنوع رنگ ها و اندازه ها در گونه های مختلف و دوام گل شاخه بریده در آراستن دسته گل ها و تزیین لباس جشن ها نیز کاربرد بسیاری دارند. فصل گلدهی اکثر این دورگه ها، تابستان است. ارتفاع آن ها در حدود ۶۰ سانتیمتر است و نسبت به گونه های طبیعی کوچک تر و ظریف تر هستند.
آموزش پرورش توتفرنگی در گلدان
حل مشکل بلند شدن غیر عادی برگهای گل بامبو
گل شیپوری,پرورش گل شیپوری,انواع گل شیپوری
گل شیپوری
نیازمندی های محیطی
خاک:
این گیاه خاک کمی اسیدی را دوست دارد و به زهکشی مناسب نیاز دارد و همچنین خاک این گیاه باید به گونه ای انتخاب شود که رطوبت را در خود نگه دارد و سریع خشک نشود. بنابراین برای خاک مناسب از دو قسمت پیت موس+دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت شن یا پرلایت می توان استفاده کرد.
در کاشت این گیاه در خاک باید توجه داشت که در صورتی که عمق کاشت ریزوم ها کم باشد به ریزوم ها در صورت گرما استرس وارد می شود و همچنین کاشت عمیق باعث کاهش گلدهی می شود. در کاشت این گیاه در گلدان نیز باید توجه کرد که عمق گلدان حداقل ۳۰ سانتیمتر باشد.
هر چی بخوای اینجاست شیپوری ,دارای ,گیاه ,گونه ,گلهای ,گیاهان ,عنوان گیاهی ,عنوان گیاه ,باید توجه ,گلهای ماده ,دارای ساقه منبع
درباره این سایت